Can KÜÇÜKÖZKAN

Can KÜÇÜKÖZKAN

GERÇEKALEM

Seçmece 'Genelge'...!!!

11 Ağustos 2021 - 08:22

Yazdığım zaman kızıyorlar. Basın ve reklam sektörü, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne takılınca, kimlerin bayram edasında, basının gelirine sekte vurduğunu ve bununla mutlu olduğunu yazmıştım.

Genelge ile ilgili yazılarımın devamını da getireceğimi belirtmiştim.

Şimdi, genelgenin en gözde maddesinden söz edeceğim. Devlet kurumlarının resmi araçlarıyla cirit atanları üzecek ama yapacak bişey yok. 'Tasarruf' ise amaç, bana göre en önemli maddesi.

Şehir caddelerinde, yazlık yollarında, akşam yemeklerinde kişilere özel hizmet veren ve şoförlere fazla mesai yaptıran makam araçları.

Bir aracın günlük giderini hesaplayabilirsiniz. Hele ki, bu araç sizden başka, eşiniz, çocuğunuz ve akrabalarınıza da servis yapıyorsa!"...

Makam aracını, kendi aracı gibi kullanan, ancak sarfiyatında kendi aracında gözettiği kuralları gözetmeyenler; sizlere söylüyorum.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde araçlar ile ilgili kısımları aynen yazıyorum.

Genelgede;

"...belediye başkanları ve belediyelerde genel sekreterler ve genel müdürler; ikametgahları ile görev yerleri arasındaki, sadece sabah-akşam geliş ve gidişleri için hizmet aracı olarak kurumun mevcutlarında bulunan binek veya station wagon tipi taşıtlardan yararlanabilecek" diyor. 

Peki bu yazan maddeye kaç belediye başkanı, kaç genel sekreter, kaç genel müdür uygun davranıyor?

Gün içerisinde resmi plakalı araçlara baktığınızda, uyulmadığını hepiniz göreceksiniz.

Gelelim bir diğer maddeye;

"...bütün taşıtlarda "Resmi Hizmete Mahsustur" ibaresi yer alacaktır."

En çok merak ettiğim de bu...

Eskiden bu ibare tüm resmi kurum araçlarında yazardı. En çokta DSİ ve Köy Hizmetleri ile Valilik araçlarında görürdünüz bu ibareleri.

Şimdi ise Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile bu ibarelerin yazılması talimatı verildi. Kaç belediye, bu ibare bulunmayan araca, ibareleri koydu?

'Resmi Hizmete Mahsustur' yerine, resmi plakaları söktürüp, aynı plakayı sivil plaka ile değiştiren makam sahiplerini biliyorum, buradan tek tek yazmak istemiyorum.

Basının geliri kesildi diye göbek atanlar, araçlarındaki siyah plakayı çıkarttırıp, sivil plaka takarak, eşinin gezmesinde, çocuğunun eğlenmesinde ve hatta pazar alışverişlerinde devletin araçlarını kullanmayı sürdürüyor.

Tüm bu sorumsuz ve genelgeyi hiçe sayan uygulamaların denetleyicileri ise bizzat belediye başkanları...

Sayın Belediye Başkanları;
Basın aboneliklerini bıçak gibi kesen mmüdürleriniz, bu müdürlerinize çanak tutan memurlarınız, 'genelge'yi gerekçe göstererek, birçok evrağı imzalamayanlar, o altlarındaki makam araçlarını hemen belediyelerin garajına çekmeli.

Çünkü; genelge böyle emrediyor...

Haa, yok genelgeyi takmadığınızı söylüyorsanız, basınla ilgili olan kısmını uygulamaktaki aceleciliğinizin sebebini açıklarsınız da müşerref olacağız.

Yanlış anlamayın diye tekrar ediyorum.

Hiçbir kurumdan abonelik ve reklam beklentim yok, olmayacakta... (Gerçi biri, yayınımızın üzerini çizerek 'abone olmayın' buna demiş ama inanın ihtiyacımız yok)

Ancak, şunu belirtmekte yarar görüyorum; bu genelge basınla ilgili değil, tasarrufla ilgili.

Bugüne kadar yapılan israflarla ilgili...

Belediyeler başta olmak üzere, tüm resmi kuruluşların araçlarına dikkat kesilip, plaka plaka yayınlayacağımdan kuşkunuz olmasın.

Genelgeyi, uygulaması gerekenlerden daha çok önemsediğimi bilmenizi istiyorum. Ancak, genelgede 'seçmece' diye bir tabir yok. Bu tabir, karpuz başta olmak üzere, meyve sebze alırken geçerli.

İşinize geldiğinde 'genelge', işinize gelmediğinde 'bu genelgeye uyulursa, belediyede işler yürümez' değil bu işin gerçeği...

Bu konuda Sayın Adana Valimiz Süleyman Elban'a çağrıda bulunuyorum; Sayın Valim, tüm kurumlardan, 'Resmi Hizmete Mahsustur' ibaresi yazılı araç fotolarını isteyip, bu konuda yapılan israfın önüne geçilebilir.

Ayrıca, İl Emniyet Müdürü Sayın Doğan İnci'ye de çağrıda bulunuyorum. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, resmi plakalı olupta, sivil plaka ile gezen araçları tespit ettiğinde, sahtecilikten işlem yapabilir. Çünkü yapılan işlem sahtecilikten başka birşey değil...

Haftanın belirli günü yapılan uygulamalar, resmi araçlar için de yapıldığında, eminim hem genelgeye uyulacaktır, hem de genelgenin etrafından dolanmaya çalışanlar tek tek tespit edilecektir.

Bakalım, Resmi Hizmete Mahsus kaç aracımız varmış...

Buyurun size GENELGE...

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum