Dörtyol'un düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.Kutlamalar ilçenin işgalci düşman kuvvetlerinden temsili olarak kurtarılmasının...

Dörtyol'un düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı
09 Ocak 2024 - 17:10
Hatay'ın Dörtyol ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kutlamalar ilçenin işgalci düşman kuvvetlerinden temsili olarak kurtarılmasının canlandırılması ile başladı. İlçe Kaymakamı Ümit Altay ve Belediye Başkanı Fadıl Keskin tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Akabinde; 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Dörtyol Belediye başkanı Fadıl Keskin yaptı.

Başkan Keskin, "1918'de Mondros Mütarekesinden sonra ülkemizi paylaşmak isteyen emperyalist güçler İskenderun'dan bölgemize asker çıkartarak vatanımıza işgal hareketi başlatmışlardı. O karanlık günlerde güzel Dörtyol'umuzda halkımız zulme ve işkencelere maruz bırakmışlardı. İşgalciler, karşılarında tarihi boyunca hürriyetine düşkün olarak yaşayan ve tarihi zaferlerle destanlar yazan Türk milleti olduğunu unutmuştu. İlçemizin kahraman evladı Kara Mehmet Çavuş'un işgalcilere karşı Karakese'de sıktığı 'İlk Kurşun' ile başlayan kutlu direniş Kara Hasan Paşa, Hacı Emin Hoca, Kürşat Mehmet, Selim Çavuş ve nice eşsiz kahraman Kuva-yi Milliyecilerle tüm bölgeye yayılmıştı. İlçemizde 3 yıla yakın süren bu kutlu mücadele Ulu Önder Atatürk'ün öncülüğünde bundan tam 102 yıl önce, 9 Ocak 1922'de taçlanmış ve işgalci kuvvetler bir daha dönmemek üzere yurdumuzdan kovulmuşlardı. Bu duygu ve düşüncelerle Dörtyol'umuzun kurtuluş bayramında, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum" dedi.

Kutlamalar; halk oyunları gösterileri ve şiirlerin okunmasıyla gerçekleştirildi.

Kutlama törenlerine, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Deren Özkol, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, Jandarma Komutanı J. Albay İbrahim Karakulak, Kurum Amirleri, Kuva-yi Milliye ve Mücahit Gazi Dernekleri, öğrenciler ve ilçe halkı katıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum