Prof. Dr. Nazik: "Jeolojik malzemeler sanat için önemlidir"

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atike Nazik, jeolojik malzemelerin sanat açısından çok önemli olduğunu söyledi.Prof. Dr. Nazik, Çukurova...

Prof. Dr. Nazik: "Jeolojik malzemeler sanat için önemlidir"
29 Aralık 2023 - 09:25
Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atike Nazik, jeolojik malzemelerin sanat açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nazik, Çukurova Üniversitesi'ne bağlı Çukurova Türkoloji Araştırma Merkezi'nde (ÇÜTAM) verdiği "Herkes İçin Jeoçeşitlilik, Yaşamda, Evde, Sanat ve Kültürde, Turizmde, Ekonomik Kalkınmada, Meslekte, Hobilerde" konulu konferansında, "Jeoçeşitlilik, 'jeolojik çeşitliliğin' kısaltmasıdır ve gezegenin cansız kısmını ifade eder, biyoçeşitlilik ise canlı kısmını tanımlar. Örneğin toprak, Dünya'nın jeoçeşitliliğinin bir parçasıdır ancak içinde yaşayan mikroorganizmalar da gezegenin biyolojik çeşitliliğinin bir parçasıdır. Jeoçeşitlilik canlı olmasa da Dünya üzerindeki yaşamı sürdürmenin anahtarıdır. Jeoçeşitlilik olmadan biyolojik çeşitlilik olmazdı" dedi.

Dünya üzerindeki tüm canlı türlerini, yani gezegenin biyoçeşitliliğini bir oyunun oyuncuları olarak düşünülmesini ve oyunun geçtiği sahnenin de jeoçeşitlilik olarak gördüklerini belirterek, "Buhar makinesinin keşfi, elektriğin ve yakın zamanda bilgisayarları küçültmemizi sağlayan mikroçipler gibi yaşam kalitemizi kökten iyileştiren çeşitli teknolojik devrimlerin arkasındaki itici gücün jeoçeşitlilik olduğu görülmektedir. Jeoçeşitliliğe dahil olmanın bir yolu, bölgenin jeolojisi ile yerel sanat üretimi ve kültürel kimlik arasındaki bağlantıları dikkate almaktır. Jeolojik malzemeler sanat açısından çok önemlidir" dedi.

Konferans sonunda ÇÜTAM Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından Prof. Dr. Atike Nazik'e bir teşekkür belgesi takdim edildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum