Mersin'de 'Sokak Hayvanları Çalıştayı'

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde 'Sokak Hayvanları Çalıştayı' düzenledi.Sahilde yer alan nikah salonu ve etkinlik merkezinde yapılan çalıştaya...

Mersin'de 'Sokak Hayvanları Çalıştayı'
05 Ekim 2023 - 10:40
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde 'Sokak Hayvanları Çalıştayı' düzenledi.

Sahilde yer alan nikah salonu ve etkinlik merkezinde yapılan çalıştaya birçok kurum, dernek ve STK temsilcisi katıldı. Çalıştayın öğleden önceki oturumunda açılış konuşmaları ve sunumlar gerçekleştirildi. İkinci oturumda ise çalıştayın ana konu başlıkları konuşuldu. Değerlendirilen konu başlıklarını kısırlaştırma, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi, alındıkları ortama bırakılan hayvanların beslenmesi, şehiriçi ve şehirlerarası hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması, sokak hayvanlarının rehabilitasyonunda belediyelerin görev ve sorumlulukları, mevzuat değişikliği sonrasında resmi kurumların görev, yetki ve sorumlulukları oluşturdu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hasan Gökbel, çalıştayın konusu itibarıyla çok anlamlı olduğunu ifade etti. 2019 yılında sokak hayvanları ile ilgili ilk çalıştayı yaptıklarını hatırlatan Gökbel, "Bu çalıştay, ilk yapılan çalıştayın sonuçlarını görme anlamında bizim için önemli. Ayrıca eksiklerimizi veya çözüm gereken diğer konuları da ilgili temsilciler bu çalıştayda belirleyerek ortaya koyacaklar ve yeni plan döneminde de biz bu çalıştaydan çıkan sonuçları stratejik planlarımıza işleyeceğiz" dedi.

İlk yapılan çalıştaydan çıkan sonuçlar istikametinde sokak hayvanları ile ilgili birçok konuda ilerleme kaydedildiğini ifade eden Gökbel, "2019 yılında çalıştayda dile getirilen birçok sorunun 4,5 yıl içerisinde çözüme kavuştuğunu görüyoruz. Hem tesis anlamında hem personel anlamında hem kısırlaştırma sayıları anlamında ve geçici hayvan barınakları oluşturma anlamında 2019 yılının çalıştayının sonuçlarının uygulamaya geçtiğini görüyoruz" diye konuştu.

Mut ve Gülnar'ı kapsayan geçici bakımevi ile ilgili tahsis konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Gökbel, "Geçici hayvan barınağı için tahsisi bir türlü alamadık. Eğer almış olsak belki Silifke Geçici Hayvan ve Rehabitasyon Merkezi'nin yükünü biraz daha hafifletmiş olacaktık. Mut'ta kurulacak bir geçici hayvan barınağının en azından Mut ve Gülnar için de yerinde bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Çalışmalarımız bununla beraber devam edecektir. Takibine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu ise ilk kez düzenledikleri Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı ile sokak hayvanları için çalışmalara yön verdiklerini kaydetti. "Çalıştayda çıkan sonuçların tamamına yakınını yerine getirdik" diyen Şahutoğlu, yapılan 2. çalıştayda çıkan çözüm önerilerine göre hareket edeceklerini kaydetti. Kentin paydaşlarından olan kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve yerel hayvan görevlileri ile gönüllüleriyle çalıştay yapmayı önemsediklerini belirten Şahutoğlu, "Çünkü burada onların fikirleri bizim için gerçekten önemli. Sokakta kendilerinin takip ettiği, bizim ulaşamadığımız noktalarda yapmış olduğu besleme çalışmaları, aynı zamanda da bu sorunların içerisinde birebir yaşayan kişilerden çalıştayda destek almak, sokağın sorunlarını iyi bilmek adına onların yanımızda bulunmaları bize ciddi bir destek sağlıyor. Aynı zamanda onlarla beraber iş birliği yapmamız da aslında çalışmayı daha da güzelleştiriyor ve daha başarılı bir hale gelmesini sağlıyor" şeklinde konuştu.

Toros Üniversitesi Hayvanları Koruma Topluluğu danışmanı Arzu Coşkun, "Yaradanın sokaktaki sessiz ve dilsiz kullarına yardım edebilmek için buradayım. Gerçekten Mersin Büyükşehir Belediyesi çok ciddi çaba sarf ediyor. Bunların hepsine bizzat şahidim. Büyükşehir'in barınakları, dışarıdaki sokak hayvanlarına hizmetleri, hastaneleri ve bakımlarında birebir sürekli her numaradan arıyoruz. 185'ten aradığımızda dönüş yapılıyor. Özellikle belediyenin barınağındaki bireysel çalışanlar da bizlerle iletişim içerisinde. Bu büyük çabayı gerçekten takdir ediyorum ama daha fazla ne olabilir? Olabilmesi için bazılarının bu canlara arsa vermesi gerekiyor. Ne yazık ki bunlar sağlanamıyor" dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum