Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ

Prof.Dr. İbrahim ORTAŞ

Gündem Tarım

Korona Virüs Salgının Etkisinin Uzayacağı Beklentisi İle Öğrencilerin Kendilerini Her Türlü Zorluğa Karşı Hazırlamalılar

22 Nisan 2020 - 20:55

Virüs Salgını Uzayabilir. Ona göre kendimizi hayata hazırlayalım
Beklenmedik bir anda dünyanın gündemini insan sağlığını doğrudan tehdit eden Covit-19 virüs salgını nedeniyle zorunlu olarak kendimizi birbirimize virüs bulaştırmamak için korumak zorundayız. Bu nedenle kalabalıkların oluşturulmaması için eğitime uzaktan devam edilmektedir. Alınan bütün önlemlerin hastalığını yayılmasını ve insandan insana bulaşmasının önüne geçmek için alındığının farkındayız. Şu ana kadar hastalığı alt edecek herhangi bir ilaç ve aşı geliştirilmediği için ilaç ve aşı bulununcaya kadar alınan önlemler ile yaşamak zorundayız. İzolasyon veya karantinanın ne zaman sona ereceği ise belirsiz. Bu bağlamda kendimizi uzun veya kısa sürecek olan bu tedbirler konusuna hazırlayalım. Sürecin uzayacağı ve uzun süreli sokağa çıkma durumu dahi olası bütün zorlu koşullar ile baş etme konusunda beynimizi ikna etmek zorundayız.  
 
Düşünce Dünyamızı İyileştirirsek Kornalı Günleri Daha Rahat Atlatırız
Tabii bu arada doğanın hareket yasası gereğince hayat devem ediyor. Eğitim online üzerinde devam ettiriliyor. Sağlığımız için sokağa çıkmama, okulların açık olmaması sonucunda ev içlerinde daha fazla zaman geçirmek zorunda kalabiliyoruz. Bundan böyle daha çok evde kalmanın verdiği doğal hareketsizlik, yalnızlık fizikken ve ruhen sizi yorabilir. Zorunlu olarak işinizin, derslerinizin, tez çalışmalarınızı online üzerinde de olsa yürütmek zorundayız. Bu arada içinde çıkamayacağınız, çözemediğiniz sorular/dorunlar karşısında karamsarlığa da kapılabilirsiniz. Bu tür durmalarda her türlü sorularınız için destek isteyebilirsiniz. Bana E-posta ve WhatsApp üzerinden sorularınızı ve kaygılarınızı iletebilirsiniz.
 
Süreçten Kopmayalım
Arkadaşlar kendimizi okulda normal mesai devam ediyormuş gibi disipline etmek zorundayız. Aralarda WhatsApp ve diğer iletişim kanalarını kullanalım. Diğer zamanlarda dersimize ve işimize bakalım düzenli çalışalım ve çalışırken hiç bir şey paylaşmayalım. Sonra mesai saatlerindeki gibi aralarda tekrar paylaşımlar ve sosyal etkinliler ve şakalaşmalar yapabiliriz. Bildiğiniz gibi eğitim öğretim örgün olarak yani yüz yüze yapılmıyor ancak online öğrenim yapılıyor. Bunda böyle artık kapalı sınıflarda yürütülen dersler dünyanın her yerinde ekran başında bilgisayar ortamında online olarak yürütülecektir/yürütülmektedir. Online/Sanal ortamda devam edecek eğitim günün her saatinde yapılabilir. Unutmayın doğada cumartesi-pazar veya tatil yok. Bak virüsler boş duruyor mu? Şu an itibarı ile insanların hücreleri üzerinde yaşamak için yer arayışındadırlar. Hücrelerimizde girdirmemek için virüse karşı bünyelerindeki kendi antikor silahları ile virüslere saldırıyorlar. Enfeksiyon kapmış bünyelerde düşünebiliyor musunuz? Trilyonlarca antikor ile virüs kılıç kalkan savaşı veriyorlar. Hastaların halsiz ve yorgun görünmesinin neden işte bu savaşta tarafında olduğumuz antikorların enerjimizi kullanmalarındandır.
 
Salgın Hepimizi Etkiler, Ancak Kendini Koruyan ve Önlemini Alanları Daha Az Etkilenir
Korona virüs biz bu dünyada aynı gemide olduğumuzu ve birimiz bulaşık kaparsak ve virüsü birbirimize bulaştırsak hepimiz bundan olumsuz yönden etkileniriz.

Tabii virüs sizin vücudunuza değil, bağışıklık sistemi zayıf olan veya tedbirsiz sokağa çıkıp başkasından bulaşık alanlardan korunmaya çalışalım. Siz şimdilik evden kendinizi karantinaya alın. Kimseyi 2 metre mesafeden kendinize yaklaştırmayın. Sokağa çıkarken mutlaka maskenizi takın. Maskeniz yok veya maske sağlayan merkezlere erişemiyorsanız, evden bir eşarp veya bez parçasını veya benim yaptığım gibi kendi maskenizi peçete kâğıdından da yapabilirsiniz. Ta ki ilaç, aşı bulununcaya kadar. Veya antikorlarımız virüsün vücudumuzda kontrolü sağlayamayacağı duruma gelene kadar.
 
Unutmayın bu tür durmalardan en az etkilenen kişiler; öz disiplini ve kontrolü yüksek olan kişilerdir. Ne aradığını bilen ve kendi kendini yöneten kişiler, kendini bırakan insanlardan sorunlarla daha iyi başa etikleri bilinen bir ilkedir.
 
Vücut ve Ruh Sağlığınıza Dikkat Edin
Günlük iki defa kültürfizik, spor faaliyetleri yapın hiç olmasa akşam ve sabah 30 dakika yürüyüşler yapın. Arada bir derin düşünme ve doğru nefes alma egzersizleri yapın. Günde iki saat beyninizi beslemek ve olup bitenleri iyi anlamak ve soruları bütünlüklü analiz etmek için felsefe ve tarihi kitapları okuyunuz. Kitap okumak insanın kelime haznesini ve düşünme becerilerini geliştirir. Dil ile düşünce arasında çok önemli ilişki bulunmaktadır. Ruh sağlığınızı iyileştirmek için günlük kitap okumak gerekir. İnsan yani Can’ın varlığı ve coşkusu yaşamdan zevk almasına ve coşkusuna bağlıdır. Bu coşku çoğunlukla okuyarak, anlayarak ve kendini geliştirerek sağlanır. İnsan ruh sağlığı iyi ise ve iyi analiz yapabiliyorsa yaşamsal faaliyetlerini düzene sokuyor demektir. Sağlıklı düşünen kendisini tanıyan beslenme disiplinini de daha iyi yönetir. Düşüncesini iyileştiren en etkili ilaca sahiptir demektir.   
 
Ruh Sağlığı İyi İnsan Bağışıklığı Yüksek İnsandır
Eldeki olanaklar içinde beslenmenize dikkat edin. Protein ağırlıklı, kükürt içerikli ve çinkoca zengin besinler ile beslenmeye çalışın. Doktorlar ve beslenme uzmanlar bağışıklık sisteminin geliştirilmesi için, C, D vitaminleri, protein tabanlı beslenme, egzersiz ve kaliteli uyku konusunda önerilerde bulunuyorlar. Herkese disiplinli ve motivasyonlu çalışmalar dilerim.

Yılgınlık ve karamsarlık yok. Unutmayın başaracağız ve her şeye rağmen mutlaka başaracağız.

Mutluluğun önemini unutmayın, mutlu iseniz başarılısınızdır. Mutlu değilseniz çalışamaz ve üretemezsiniz. Güneşi değil, gölgesini arkanıza almayı unutmayın. Güneşin doğuşunu her sabah coşku ile selamlayacağız.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar