Başkan Çay'dan deprem ve kaçak yapılaşma ile ilgili sert açıklama

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, depremde yapılan güçsüz binaların ve kaçak yapılaşmanın, ahlaki bir sorun olduğunu ve Türkiye'nin bu problemi çözmesi gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Çay'dan deprem ve kaçak yapılaşma ile ilgili sert açıklama
09 Kasım 2021 - 11:53
Radyo Toros'ta, Gazeteci İnci Yılmaztürk'ün hazırlayıp sunduğu Yerel Gündüm programının konuğu olan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, Adana'nın kanayan yarası olan, kaçak yapılaşma ile ilgili sert açıklama yaptı.

Konya'da ve Adana'da peşpeşe yaşanılan depremlerle, Türkiye'nin deprem tehlikesi altında olduğunun yeniden hatırlandığına vurgu yapan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, "Biz malzemeden çalmayı seven bir milletiz. Yapı denetim firmalarının, bu noktada çok ciddi sorumlulukları var. Bir binanın, statik durumu, demiri, kolonlarının incilenmesi, tamamı yapı denetim firmalarının sorumluluğundadır. Yapı denetim firmaları, müteahhitleri ciddi bir şekilde incelemelidir" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son yaptığı düzenleme ile kaçak ve hormonli binada, sadece bina sahibine cezai işlem uygulanması yetkisinin geniştildiğini belirten Başkan Çay, yeni uygulamada, binanın yapımında görev alan yapı denetim firması, mühendis ve müteahhitlere de cezai işlem uygulandığını, bunun da caydırıcı anlamda etkili olacağını belirtti.

Başkan Çay, daha önce, kaçak ve hormonlu bina yapımlarının ahbap çavuş ilişkisi ile yürürken, denetim yetkisinin artmasının, belediyelerin yaptırım gücünü de artırdığını kaydetti.

Özellikle seçim dönemlerinin ganimat olarak görüldüğüne dikkat çeken Başkan Çay, "Seçim dönemlerinde siyasiler kaçak yapılara göz yumuyor maalesef. Seçim dönemlerinde atılan kaçak temeller, daha sonra göreve gelen yönetimlerin başına da bela oluyor ve kaçak yapı, kaçak işyeri, kaçak konut olarak zincirleme devam ediyor. Ben iddia ediyorum, Pozantı'da bir tane bile kaçak bina yok. Geçmişte annesinin babasının yaptığı evde oturanlar, dam, çatı gibi çıkıntılar yapıyor, onlarla da kanun çerçevesinde mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Kaçak ve çürük yapılaşmanın ahlaki bir problem olduğuna işaret eden Başkan Mustafa Çay, Türkiye bu sorunu çözmediği sürece, depremin etkilerini de fazlasıyla yaşamaya devam edeceğini ifade etti.
Bu ahlaki bir problem. Bu problemi Türkiye çözmediği sürece bu sorunu yaşamaya devam edecektir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum